bedrijvencomplex De Munten op bedrijventerrein Nieuw-Vennep Zuid

« terug naar projecten
  • opdracht: bv De Formaeren.
  • locatie: bedrijventerrein Nieuw-Vennep Zuid
  • omvang: ca. 10.000m² BVO bedrijfsruimten en kantoren
  • ontwerp: 2004 - 2005

Het plan voorziet in 47 bedrijfsunits en 4 show-rooms, te realiseren in drie bouwfasen. 
Alle bedrijfsruimten zijn bereikbaar vanaf het binnenterrein. Ze worden ‘kaal’ opgeleverd en zijn voorzien van overheaddeur, tussenvloer, meterkast en aansluiting op het riool.
Het parkeren, zowel voor medewerkers als bezoekers, is verplaatst naar het dak van de units. Zodoende blijft het binnenterrein beschik-baar voor bedrijfsactiviteiten zoals laden en los-sen. Op het parkeerdek staan de kantoren, de zgn. ‘zilveren slierten’, behorend bij de onder-liggende bedrijfsunits. De ontsluiting van elke unit geschiedt dus via het dak. 

In het masterplan is voorgeschreven dat er een 8mtr. hoge rode wand komt aan de kant van de N207, als verbindende element tussen alle achterliggende panden. Deze schermt het zicht op de units af. Alleen een "zilveren sliert" steekt daar bovenuit, en is zodoende de blikvanger van dit project. Als gevolg van de beperkt beschikbare lengte voor de op- en afrit aan de zuidwestzijde van het plan steekt deze door de ‘rode wand’ heen. Dit vraagt ter plaats om een aangepaste, sculpturale, draagconstructie, die ook de vrije zichtlijnen van gebruikers van de hellingbaan afschermt.

De "zilveren slierten" [de kantoren] lijken zich vast te klemmen op de randen van het parkeerdek. Ondanks hun gecompliceerde uiterlijk zijn ze, door een ingenieuze opbouw, toch simpel van opzet en goedkoop te bouwen. De wanden bestaan uit HSB elementen. De doorsnede van de sliert verschilt weliswaar telkens, maar de hoek die de vlakken met elkaar maken blijft gelijk. Door de horizontale hoek en de positie van de knooppunten te variëren ontstaat toch een heel dynamisch ogend element. De HSB wordt met folie waterdicht gemaakt, waarop aluminium ‘tranenplaat’ beplating wordt bevestigd. De slierten geven door reflectie en glinstering van het zonlicht op deze tranenplaten een steeds wisselend beeld te zien. De ramen zijn allemaal identiek, alleen het aantal per unit is variabel.