woningen en appartementen nabij het centrum van Landsmeer

« terug naar projecten
  • opdrachtgever: 't Westende
  • locatie: van Beekstraat 1-3, Landsmeer
  • ontwerp: 2003 - 2007 
  • bouwaanvraag: 2007 - 2009 > realisatie: ???  

De van Beekstraat behoort tot de centrum randzone en maakt deel uit van de hoofdstructuur van Landsmeer. Op deze locatie is een wooncomplex ontworpen met een mix van woningen en appartementen. Tevens is er een kleine winkelruimte gepland, waarin de, reeds op deze plek gevestigde, kapper weer een plekje kan krijgen. 

Herhaaldelijk overleg met opeenvolgende wet-houders, gemeentebesturen en stedenbouw-kundige supervisors is in belangrijke mate van invloed geweest op de uitgangspunten voor dit ontwerp. De architectuur van dit plan grijpt terug op klassieke Zaanse tradities. Een rijtje historische panden in De Rijp is een voorname inspiratiebron geweest voor de vormgeving van dit complex. Het materiaal- en kleurgebruik is daarop rechtstreeks te herleiden. Kenmerkende elementen zijn ondermeer: het geveltimmerwerk; de windveren [met een eigentijdse interpretatie van de klassieke makelaars] en de traditionele kleurstelling: bronskleurig metselwerk; wit en Zaans-groen schilderwerk en oranje dakpannen.

Achter deze klassieke opzet gaan ruime eigentijdse woningen en appartementen schuil. Het complex is compact van opzet, maar de positie van elke woning of appartement binnen het geheel is zorgvuldig bepaald zodat vanuit alle woonruimten lange vrije zichtlijnen mogelijk zijn.
Alle woningen en appartementen worden ontsloten aan de gemeenschappelijke binnen-hof, waar ook in het merendeel van de parkeerbehoefte wordt voorzien. Deze centrale binnenhof is ruim van opzet met een tweetal strategisch geplaatste bol-esdoorns en heeft een besloten karakter, dat goed past bij het klassieke Zaanse beeld dat wordt opgeroepen door de omliggende woningen en appartementen.