woonhuis in het Wilhelminadorp te Best

« terug naar projecten
  • opdracht: dhr. en mevr. Donkers
  • locatie: Wilhelminadorp te Best
  • ontwerp: 1993
  • realisatie: 1993-1994

Dit woonhuis is gesitueerd op een, naar hedendaagse begrippen, vrij groot kavel in een standaard woonwijk: Wilhelminadorp in Best. De opdrachtgevers wilden zowel een eigentijds, modern en compact ontwerp als een ontwerp dat aansloot bij het traditionele beeld van een woonhuis met kap.

De hoofdmassa bestaat uit een tweetal gelijksoortige volumes die in elkaar zijn geschoven, waardoor aan de straatzijde een beschutte entree wordt gevormd, en aan de tuinzijde op een vanzelfsprekende wijze ruimte ontstaat voor een terras. De buitenberging is door middel van een tweetal, in hoogte verschillende luifels met de hoofdmassa verbonden. Daardoor ontstaat enerzijds een lange carport met extra stallingruimte voor een caravan, en anderzijds een beschutte ruimte bij de achteringang, keuken en buitenberging.

Opvallende elementen in het ontwerp zijn het tweekleurige metselwerk [rood en wit] en het aan één zijde tot peil doorlopende dakvlak met dakpannen in dezelfde rode kleur als het metselwerk. Om de nodige privacy te creëren in de achtertuin ten opzichte van de straat, is op de grens van voor- en achtertuin een scherm opgericht, samengesteld uit metselwerk en matglazen panelen.

De trap neemt een centrale positie in en komt direct uit in de familieruimte aan de achterzijde van de woning. Door de strategische plaatsing van een daklicht boven deze trap dringt op bepaalde tijdstippen van de dag, van bovenaf, direct zonlicht door tot in de keuken en eetruimte op de begane grond.