renovatie monument en nieuwbouw appartementen, Heemstede

« terug naar projecten
aanzicht monument
  • opdracht: van Luling Vastgoed - Timpaan bv.
  • locatie: Raadhuisstraat-Postlaan, Heemstede
  • ontwerp: 2008-2011; herzien in 2015
  • realisatie: 2016-2017

Het voormalige Post‐ en Telegraafkantoor op de hoek van de Raadhuisstraat en de Postlaan in Heemstede is in 1921 ontworpen door J.Th.J. Cuijpers. Tegenwoordig is dit gebouw, voor een deel, nog in gebruik bij KPN als telefooncentrale. Het heeft inmiddels de status van gemeentelijk monument verworven, maar in de loop der tijden zijn vrijwel alle originele elementen uit het interieur verdwenen, en is ook de buitenzijde niet ongeschonden gebleven. Desondanks is het nog steeds een beeldbepalend element in het centrum van Heemstede.

In ons ontwerp hebben we dit karakteristieke pand ontdaan van een reeks aanbouwen uit de zestiger jaren en aangevuld met een nieuwbouw gedeelte dat eigentijdse elementen combineert met klassieke vormen. In het monumentale deel worden, waar mogelijk, de originele raampartijen gerestaureerd of weer in ere hersteld en, waar dit functioneel onvermijdelijk is, worden op een terughoudende wijze nieuwe elementen in de bestaande gevels ingevoegd. Oude elementen en nieuwe toevoegingen blijven als zodanig herkenbaar.

In het monumentale deel worden een vijftal appartementen gecreŽerd. Daarnaast worden in dit deel alle bergingen ondergebracht en blijft een gedeelte nog in gebruik als telefooncentrale. In het nieuwbouw gedeelte komen op de begane grond een fietsen‐ en autostalling. Daarboven worden, verdeeld over twee bouwlagen, nog eens vijf appartementen gerealiseerd. Alle appartementen zijn verschillend. Elk appartement heeft zijn eigen bijzondere kwaliteiten, gebaseerd op zijn unieke positie binnen het bouwplan. VariŽrend van groot tot klein en van eenvoudig tot luxueus.

Een centraal element in het ontwerp is de omsloten buitenruimte op de 1e verdieping van het complex waaraan vrijwel alle appartementen worden ontsloten. In deze ruimte worden de verschillende vloerniveaus van oud en nieuw met elkaar verbonden. Aan de uitwerking van deze gemeenschappelijke entree tot de woningen is veel aandacht besteed en door de strategische positionering van een aantal groene elementen hebben ook een aantal privť terrassen hier een plek gekregen.