woonhuis in de wijk Kattenbroek, Amersfoort

« terug naar projecten
  • opdracht: dhr. en mevr. Groenewoud
  • locatie: Amersfoort
  • ontwerp: 1994-1995
  • realisatie: 1995-1996

Op een min of meer overgeschoten stukje grond in de Amersfoortse wijk Kattenbroek was ruimte voor de bouw van een vrijstaand woonhuis. Een kavel met allerlei verspringende en zelfs rondlopende rooilijnen; aan twee zijden begrensd door een een aardige waterpartij, maar ook direct grenzend aan een groot wooncomplex. Privacy was daarmee een gevoelig item. 
Op dit kavel is een programma gerealiseerd voor een gezin met drie kleine kinderen en twee grote auto's.
 
Het ontwerp is opgebouwd uit een aantal geometrisch bepaalde volumes en gekleurde schijven die de vele richtingen van deze specifieke locatie beschrijven en vastleggen. Aan één zijde doorsnijdt een lange gebogen, en in hoogte oplopende muur de hoofdvorm. Deze muur weerspiegelt het aangrenzende gebogen bouwvolume en verschaft privacy bij de en­tree en aan de andere zijde in de tuin bij de werkkamer en de woonkamer.

Door het spel met schijven en volumes zijn verschillende buitenruimtes ontstaan met elk hun eigen karakteristieken.