verbouw bedrijfspand tot appartementen en woon-werk lofts te Zwanenburg

« terug naar projecten
  • opdracht: Regiobouw Haarlemmermeer bv.
  • locatie: Zwanenburg
  • ontwerp: 2005
  • realisatie: 2007-2008

Het bestaande bedrijfspand [kantoren en magazijn] van de firma Gosman&Kraan aan de Dennenlaan in Zwanenburg is in twee fasen omgebouwd tot 11 [koop]wooneenheden. Het kantoordeel is verbouwd tot een winkelruimte met daarboven 6 appartementen en een penthouse. In het magazijn zijn in een later stadium nog 4 woon-werk lofts gerealiseerd. Dat deel is door de opdrachtgever niet geheel volgens ons ontwerp uitgevoerd. Voor bewoners en bezoekers is parkeergelegenheid op het binnenterrein gecreëerd, ten dele overkapt.

Het bestaande trappenhuis in het kantoor-gebouw is gehandhaafd en er was net genoeg ruimte om er een lift aan toe te voegen. Ter plaatse van de overgang tussen het kantoor en magazijndeel is een doorgaande entree gemaakt. Daardoor zijn de woningen zowel aan de eigen binnenplaats als aan de zijde van de aangrenzende supermarkt ontsloten. In dit deel zijn ook de bergingen gesitueerd. Dit blok is uitgevoerd in afwijkend donker metselwerk.

Het uiterlijk van het oude kantoor is ingrijpend aangepast. Een bestaand schuin dakdeel is vervallen en er is een penthouse verdieping aan toegevoegd. Een andere grote ingreep is het toevoegen van buitenruimtes [balkons ed.]. De straatgevels zijn een combinatie van bestaand en nieuw metselwerk. Op de plaatsen waar oud en nieuw elkaar ontmoeten is een kleine negge gemaakt. HSB-elementen bekleed met rabat-delen zijn toegepast voor de opbouw van het penthouse.

Het pand is gelegen onder een aanvliegroute van Schiphol. De bestaande constructies voldoen daardoor niet aan de huidige geluidseisen voor woningen. Daarom is gekozen voor de inbouw van wooneenheden volgens het zgn. box-in-box systeem. Dit betekent een volledige afwerking met gipsplaten tegen wanden en plafonds, in combinatie met zwevende dekvloeren. De nieuwe woonruimten komen daarmee compleet vrij te liggen van de bestaande constructies.