woonhuis in Achel [BelgiŽ]

« terug naar projecten
  • opdracht: dhr. en mevr. Groenemans
  • locatie: Achel [België]
  • ontwerp: 1998 - 1999
  • realisatie: 2000

Het ontwerp voor dit woonhuis is geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Niet alleen het uiterlijk van deze woning, maar ook de opzet van de plattegronden en een aanzienlijk deel van de detaillering en afwerking is beïnvloed door het werk van deze architect.
 
Het woonhuis is gerealiseerd op een open hoekkavel aan de rand van het plaatsje Achel in België. In deze Belgische verkaveling is een open overgang tussen straat en tuin [zonder trottoir] gebruikelijk. Dat vertoont grote gelijkenis met hetgeen gebruikelijk is in Amerika.
 
De vleugels van de, in essentie, L-vormige plattegrond worden geaccentueerd door flauw hellende daken met grote overstekken. 
Nagenoeg het gehele programma is gelijkvloers gerealiseerd. Alleen een tweetal logeerkamers met badkamer zijn op de verdieping gesitueerd direct boven de entree en garage. De hoofd slaapkamer is gesitueerd in de korte vleugel, samen met een half afgescheiden kleedruimte [met op maat gemaakte kasten], een waskamer en een halfopen badkamer.
De werkkamer staat in open verbinding met de overige woonruimten. De twee verspringende wanden die de doorgang naar de woonruimte omlijsten worden geheel in beslag genomen door boekenkasten. Vanuit deze werkkamer is rondom uitzicht over de aangrenzende straten en bossen. De voornaamste woonruimte is primair georienteerd op de eigen tuin. De eetruimte heeft een aparte ontbijthoek grenzend aan een overdekt terras. De ochtendzon heeft hier vrij spel.