woonhuis in Park Leeuwensteyn te Voorburg

« terug naar projecten
  • opdracht: dhr. en mevr. van Vels
  • locatie: Voorburg
  • ontwerp: 1991
  • realisatie: 1992

In Park Leeuwensteyn [gemeente Voorburg] is dit ontwerp gerealiseerd voor een gezin met een bijna volwassen dochter. Het pand is gesitueerd op een vrij ruim kavel in een groene wijk, met, in het verlengde van het woonhuis, aan de achterzijde een fraaie waterpartij.
 
Bij de vormgeving zijn de witte kleur en het spelen met de symmetrie belangrijke uiterlijke kenmerken geweest, waarbij zichtbaar wordt dat het pand bestaat uit dragende en opgetilde massa’s: de afwerking bestaat uit wit geschilderd schoon metselwerk.

Binnen wordt het ontwerp gedomineerd door een twee verdiepingen hoge centrale ruimte. Door de toepassing van bovenlichten rondom, lijkt het dak te zweven. Na de gesloten entree is dit de heldere spil van het woonhuis. Vanuit deze ruimte leiden diverse doorgangen naar alle woonruimten. Een open bloktrap voert naar een arcade op de verdieping waaraan de voornaamste slaapkamers zijn gelegen. Via een open entresol [boven de entree] is er toegang tot het domein van de dochter. Deze kamer heeft een eigen buitenruimte in de vorm van een dakterras.
 
De woonkamer en de ouderslaapkamer zijn aan de achterzijde [noordzijde] van de woning gelegen. Vanuit deze ruimten is er een fraai uitzicht over de aangrenzende waterpartij; dat geldt ook voor de meer centraal gelegen werkruimte en eetruimte.